Kontrolling, controlling, transzferár nyilvántartás, transzferár dokumentáció

pexels-photo.jpg

Mi a kontrolling?

Az elmúlt 15 év során sok ismerősöm tette fel már a kérdést, hogy mit is csinálsz? Mi ez a controlling vagy kontrolling? Erre röviden csak azt szoktam mondani:

Tudod, én azzal foglalkozom a vállalatnál, hogy „lefordítom magyarra”, vagyis a menedzsment nyelvére, a számviteli, gazdasági adatokat, no és időnként a könyvelőket...

A controlling tevékenység ma már elengedhetetlen része a vállalati működésnek, a napi döntéshozatalnak, a meghozott döntések, stratégiai irányok és tervek hatásvizsgálatának. Ez így van akkor is, ha nincs controller a vállalatnál.
Tíz év multinacionális és hazai tulajdonú nagyvállalati controlling tapasztalattal, és az elmúlt öt-hat év tanácsadói gyakorlatával a hátam mögött, ezt csak megerősíteni tudom. A nagyvállalatok mellett a kkv szektornak is elemi érdeke a controlling szemléletű vállalatirányítás. A szakma képviselőinek tapasztalatai szerint azok a vállalkozások, amelyek így működnek, lényegesen biztosabb kézzel, és sikeresebben kormányozzák a gazdasági válság hullámain küzdő „hajóikat”.

Cégvezetőként miért van szüksége Önnek a kontrolling tanácsadásra, kontrolling rendszerre?

Egyszer az Ön cégének növekedése is eléri (vagy már el is érte) azt a pontot, mikor a számviteli és pénzügyi adatok mennyisége miatt már nem tudja átlátni azokat. A növekvő adathalmazból egyre nehezebben tudja leszűrni, hogy vállalatának egyes termékei nyereségesek vagy veszteségesek. Egyre nehezebben tudja ellenőrizni, hogy az értékesítés mennyire hatékony, az egyes üzletkötők pontosan mekkora bevételt és profitot hoznak.

A cége növekvő forgalmával együtt növekvő adatmennyiségen csak úgy tud úrrá lenni, hogy az alkalmazottai egyre többet adminisztrálnak, egyre több jelentést készítenek. Az adminisztráció és a kimutatások készítése azonban alkalmazottai értékes munkaidejét rabolja el, és jelentősen csökkenti munkájuk hatékonyságát.

A megoldást a kontrolling bevezetése jelenti. A kontrolling feladata, hogy cége nyers forgalmi, számviteli, pénzügyi adatainak kiértékelésével könnyen értelmezhető támpontokat nyújtson az Ön döntéseihez, illetve vállalata nyereséges működéséhez. Ezzel egyidejűleg a kontrolling csökkenti az alkalmazottaira háruló adminisztratív terheket, és ezzel növeli munkájuk hatékonyságát.

A kontrolling tehát lefordítja, feldolgozza, elemezhetővé teszi az Ön számára vállalata nyers forgalmi, számviteli, pénzügyi adatait.

Egy cég növekedésében általában a körülbelül 50 millió forintos éves forgalom elérésénél válik valamilyen szinten szükségessé a kontrolling.

A kontrolling három szintje

Bár a kontrolling feladata és az általa nyújtott előnyök minden cégnél ugyanazok, gyakorlati megvalósítása az Ön vállalatának nagyságától függ. A kontrolling gyakorlati alkalmazása az Ön cégének nagyságától függ, és három módon valósulhat meg:

  1. Éves 50-250 millió forintos forgalom: Kontrolling tanácsadás - jelentési rendszer kialakítás
  2. Éves 250-1000 millió forintos forgalom: Folyamatos kontrolling adatfeldolgozás célszoftverrel, ügyfélre szabott online jelentések elérésével
  3. Éves 1 milliárd feletti forgalom: Saját, a cégre szabott kontrolling szoftver beszerzése, bevezetése, project menedzsment. és A bevezetett szoftver, kontrolling rendszer üzemeltetése
Kolonics Róbert vagyok. Ügyfeleim azok az éves 50 millió forint feletti cégek, akiknek a forgalma indokolttá teszi a kontrolling tanácsadást vagy egy kontrolling szoftver bevezetését. Cégünk tanácsadással, illetve kontrolling szoftverek bevezetésével oldja meg ügyfeleink kontrolling igényét, és segít ezzel a termelési, értékesítési folyamatok optimalizálásában.

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy cége nagysága, vagy a kívánt feladat szerint milyen problémájára szeretne megoldást.
Kérdése merült fel, vagy további információkat szeretne megtudni szolgáltatásainkról? Lépjen kapcsolatba velünk! Elérhetőségeinket a kapcsolat menüpont alatt találja.
© 2016 e-LEDGER Pénzügyi és Humán Controlling Tanácsadó Kft. - Minden jog fenntartva.
Webdesign by FRIK